,,Door het uitblijven van oplossingen blijft de ongerustheid overheersen. Daarnaast doen de perikelen rond Dexia de markt en met name de banken geen goed. De beurzen laten bijna een vertrouwd beeld zien. De recessiegevoelige aandelen voeren de dalerslijst aan, terwijl de defensieve aandelen onderaan de lijst bungelen”, aldus private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam stond in de middaghandel 2,1 procent lager op 269,87 punten. De MidKap-index daalde 2,8 procent tot 446,64 punten. In Parijs, Frankfurt en Londen zakten de beurzen tussen 2,3 en 3 procent.

Griekenland

Volgens economen van Goldman Sachs en vermogensbeheerder Pimco moet Europa rekening houden met een recessie in de laatste maanden van dit jaar en het eerste kwartaal van 2012. Beide instellingen waarschuwen voor de economische gevolgen van de schuldencrisis. Ze verwachten niet dat Europese politici al dit jaar een oplossing voor de crisis weten te vinden.

Beleggers bleven ook ongerust over de schuldsituatie in Griekenland nadat het besluit over de verstrekking van de volgende termijn van 8 miljard euro aan het noodlijdende land vooruit werd geschoven tot midden oktober.

Dexia

In Brussel dook Dexia ruim 18 procent omlaag door aanhoudende zorgen over de financiële gezondheid van de Frans-Belgische bankverzekeraar. De Belgische krant De Standaard meldde daarnaast dat Dexia wordt opgesplitst in een goed deel en een slechte tak. Frankrijk en België lieten weten alles te zullen doen om de spaarders en schuldeisers van de door de schuldencrisis bedreigde bank te beschermen.

UBS klom daarentegen in Zürich 0,1 procent. De Zwitserse bank verwacht in het derde kwartaal van dit jaar toch een bescheiden winst te zullen boeken, ondanks de fraude van een handelaar die de bank 2,3 miljard dollar kostte.

Deutsche Bank

In Frankfurt waarschuwde Deutsche Bank dat de winstverwachting voor dit jaar niet gehaald zal worden vanwege het negatieve effect van de Europese schuldencrisis op de mondiale markten. Het aandeel van de grootste Duitse bank verloor 6,1 procent.

In Amsterdam was luchtvaartcombinatie Air France-KLM de grootste daler in de AEX met een min van 7,8 procent. Chemieconcern DSM volgde met een verlies van 4,1 procent. Supermarktconcern Ahold en telecombedrijf KPN waren de enige stijgers onder de hoofdfondsen met winsten van 0,6 en 0,3 procent.

De euro zakte verder weg tot 1,3194 dollar, tegen 1,3260 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,6 procent tot 76,36 dollar per vat en Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 100,92 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl